Nederland is gestegen naar de derde plaats op de handelsindex van het World Economic Forum (WEF). In 2012 was dit nog de zevende plek, in 2010 de tiende. 

Dat is dinsdag bekendgemaakt in de Global Enabling Trade Report 2014, waarin wordt gemeten in hoeverre landen een vrije goederenstroom over hun grenzen mogelijk maken. De lijst telt in totaal 138 economieën.

Singapore en Hong Kong nemen, net als in voorgaande jaren, de eerste twee posities op de lijst in.

De index wordt gebaseerd op vier hoofdthema’s: markttoegang, douaneprocedures, infrastructuur en algemene bedrijfsomgeving.

Nederland wordt vooral geprezen om zijn haven- en ict-infrastructuur en de kwaliteit van de douane en daaraan gerelateerde diensten. Op het gebied van haveninfrastructuur staat Nederland zelfs op de eerste plaats.

Minpunt

Het Nederlandse belastingsysteem is een minpunt, volgens de onderzoekers. Het systeem rond import wordt als complex ervaren, hiermee komt Nederland uit op plaats 110. Ook hebben bedrijven te maken met veel verschillende importbelastingen. 

Volgens minister Lilianne Ploumen  van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is de hoge score belangrijk voor de kracht van de economie. "We verdienen bijna een derde van ons inkomen met handel. Voor groei en banen is het cruciaal dat we het voor bedrijven zo makkelijk mogelijk maken om zaken te doen over de grens", aldus Ploumen in een reactie.

Volgens Ploumen toont het rapport bovendien aan dat er maatregelen nodig zijn om ontwikkelingslanden meer te laten profiteren van handel. Deze landen staan aanzienlijk lager op de ranglijst door zaken als bureaucratie, corruptie aan de grens en gebrekkige infrastructuur.