Van alle beursbedrijven in de Benelux krijgt het Nederlandse ingenieursbureau Grontmij zijn facturen met afstand als laatste betaald.

Gemiddeld duurt het meer dan vier maanden voordat een door Grontmij verstuurde rekening door de opdrachtgever wordt voldaan. Dat schrijft Het Financieele Dagblad dinsdag op grond van een groot onderzoek van Rabobank.

Grontmij is niet het enige bedrijf uit de beursindexen van Nederland, België en Luxemburg dat veel tijd nodig heeft om rekeningen te innen. Ook bij sommige onderdelen van bodemonderzoeker Fugro en SBM Offshore duurt het lang voordat de kassa rinkelt.

Fietsenproducent Accell, schoenenverkoper Macintosh en ASM International hebben daar ook last van.

Grontmij

Toch steekt Grontmij er van alle onderzochte bedrijven met kop en schouders bovenuit. Daar komt bij dat het ingenieursbureau zelf zijn rekeningen wel op tijd betaalt. Het lijkt er daardoor sterk op dat Grontmij de schulden van zijn eigen klanten voorschiet, zo concluderen de analisten van Rabobank.

"Je weet honderd procent zeker: die rekening moet je een keer betalen", aldus David Tailleur, die als hoofd aandelenonderzoek bij Rabobank het onderzoek leidde. "Als je als bedrijf intussen je facturen niet int, dan kom je jezelf een keer tegen."