Winkeliers slepen winkeldieven steeds vaker voor de rechter om de geleden schade te claimen. Het aantal claims steeg vorig jaar met vijftien procent naar ruim 7600.

Dat laat Detailhandel Nederland dinsdag weten. Het totale aantal winkeldiefstallen steeg vorig jaar met ruim anderhalf procent naar 43.395.

Binnen de branche bestaat een speciale regeling waarmee gedupeerde winkeliers een vergoeding van ten minste 181 euro kunnen claimen bij een winkeldief.

De afgelopen 12 maanden is hier in totaal 7634 maal gebruik van gemaakt. Dat is 15 procent meer dan dezelfde periode een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van de brancheorganisatie. De claim komt bovenop een eventuele boete of straf van politie en justitie.

''Het claimbedrag van 181 euro is gebaseerd op de tijd en het geld die een winkelier gemiddeld kwijt is aan het afhandelen van een winkeldiefstal'', zegt Jelger Zee, secretaris winkelcriminaliteit bij Detailhandel Nederland. ''Als de dief tijdens zijn aanhouding ook nog een lippenstift breekt, kan dat bedrag natuurlijk hoger uitkomen.''

Aangifte

Volgens Zee ligt het werkelijke aantal diefstallen veel hoger. Verhalen van de schade is echter alleen mogelijk als de winkeldief daadwerkelijk in de kraag wordt gevat en er aangifte tegen hem is gedaan.

Gemiddeld lukt het bij ongeveer 80 procent van de ingediende claims om de geleden schade bij de dief te innen. Om het resterende deel van de claims ook te kunnen afhandelen, maakt de branche voortaan ook een gang naar de rechtszaal. ''De eerste zaken komen in april voor de rechter. En daarna blijven we doorgaan. Dit is een principiële zaak voor winkeliers'', aldus Zee.