Het tij is gekeerd voor strandtenten. Waar in 2012 het aantal paviljoens daalde, groeide vorig jaar het aanbod weer met 5 procent.

Eind 2013 kende Nederland 396 strandpaviljoens, een jaar eerder waren dat er achttien minder, zo blijkt uit onderzoek van horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners.

Vooral in Zeeland groeide het aantal strandtenten hard, van 59 tot 66. In Flevoland kwamen er drie paviljoens bij, waardoor er nu negen in totaal staan.

Zuid-Holland blijft nog steeds de provincie met de meeste strandhoreca, al nam het aantal paviljoens wel met 1 af naar 156.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Van Spronsen & Partners. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Koude start

Consumenten gaven vorig jaar gemiddeld ook meer uit in een strandtent, namelijk 9,30 euro per persoon, een stijging van 6 procent vergeleken met 2012. Ook kwamen er in 2013 meer bezoekers dan in alle voorgaande jaren.

Volgens het onderzoek heeft de koude start van vorig jaar de strandhoreca dan ook niet geschaad. De gemiddeld hoge temperaturen in juli en oktober maakten het voor uitbaters van paviljoens mogelijk de tent tot laat in het jaar open te houden.