De nucleaire top van aankomende maandag en dinsdag in Den Haag is op de lange termijn goed voor de Nederlandse economie.

In de schaduw van het evenement worden namelijk bijeenkomsten georganiseerd voor en met het internationale bedrijfsleven.

Dat zegt minister Lilianne Ploumen (Handel) tegen NU.nl.

"Hoewel nucleaire veiligheid de komende dagen centraal staat, is er ook een groot economisch programma. Deze top brengt Nederland als open economie en handelsland nadrukkelijk in beeld", zegt Ploumen.

Daarom organiseert haar ministerie samen met werkgeversorganisaties zogenoemde rondetafelgesprekken waarbij het Nederlandse en internationale bedrijfsleven aanschuift.

Handel

"Driekwart van de Nederlandse handel met het buitenland vindt binnen de Europese Unie plaats, daar liggen nog veel kansen. Niet alleen voor de Unilevers van deze wereld, juist ook voor het midden- en kleinbedrijf", zegt Ploumen.

Maandag en dinsdag komen bijna zestig wereldleiders in Den Haag bijeen om de geboekte resultaten over nucleaire veiligheid te bespreken. In hun kielzog reizen vijfduizend delegatieleden en drieduizend journalisten mee.

Volgens de bewindsvrouw brengt deze top Nederland nadrukkelijk in beeld. "Belangrijke en omvangrijke handelspartners van Nederland komen nu naar ons toe, die kans moet je zo goed mogelijk benutten."

China

Zo komen er in navolging van het Chinese staatsbezoek tweehonderd Chinese bedrijven naar Nederland. Speciaal voor die afvaardiging wordt in Noordwijk een bijeenkomst georganiseerd waar president Xi Jinping een toespraak houdt.

Het is voor het eerst dat de Chinese leider voet op Europese bodem zet. " We hadden altijd al een goede relatie, maar nu doen we daar een schepje bovenop", zegt Ploumen, die China met een handelsdelegatie in mei en november vorig jaar bezocht.

Den Haag

Ook in Den Haag zien de lokale ondernemers deze dagen als een uitgelezen mogelijkheid om Nederland op de kaart te zetten. "In de Verenigde Staten en China denkt iedereen bij Nederland altijd aan Amsterdam, daar kunnen we nu verandering in brengen", zegt een woordvoerster van Koninklijke Horeca Den Haag tegen NUzakelijk.nl.

Er is vanuit het bedrijfsleven ook kritiek op de top. Zo zijn wegen afgesloten en is de binnenstad slecht of soms niet bereikbaar. Daarnaast lopen de kosten op tot 24 miljoen euro, exclusief de beveiligingskosten.

Inkomstenderving

Winkeliersvereniging Detailhandel Nederland vreest voor inkomstenderving en is "niet blij" dat er niet voor schadeloosstelling wordt gezorgd. Ploumen begrijpt die zorgen.

"Natuurlijk is het vervelend als je klanten je minder makkelijk kunnen bereiken, maar je moet ook kijken naar de lange termijn. Ik denk dat het verstandig om zo'n bezoek zo breed mogelijk te benutten", aldus de minister.

Lees ook: 'Omzetderving ISS weegt niet op tegen belangstelling'