FNV Bouw overlegt donderdag bij de politie in Groningen bewijzen rond de aangifte tegen aannemer Franzen Bau, die de daken van de nieuwe kolencentrale van RWE in de Eemshaven bedekt.

In februari werd al aangifte gedaan tegen de aannemer. De zaak is volgens FNV Bouw inmiddels in behandeling genomen door het openbaar ministerie. 

Volgens de vakbond blijft Franzen Bau, als hoofdaannemer, in gebreke. Hierdoor zouden de kleinere bedrijven die worden ingehuurd in de problemen komen en hun werknemers niet kunnen uitbetalen.

De aangifte werd gedaan samen met het Spaanse bedrijf Salfco, dat als onderaannemer naar eigen zeggen slechts de helft van het verschuldigde bedrag zou hebben ontvangen.

Onbetaald

Franzen Bau betaalt volgens de bond alleen de eerste rekeningen van onderaannemers en leveranciers en laat het vervolgens afweten. “Een groot gedeelte van het werk wordt zo onbetaald verricht”, aldus FNV Bouw.

“Tal van bedrijven, ook Nederlandse, zijn al de dupe van het wangedrag van Franzen. Er is ook al een Nederlands bedrijf failliet gegaan”, aldus FNV Bouw-bestuurder Camara van der Spoel.

Er zijn inmiddels Kamervragen gesteld over de zaak.

FNV doet aangifte tegen aannemer centrale RWE