De bancaire sector is te dominant in de kredietverstrekking voor het midden- en kleinbedrijf. Er moet daarom dringend naar alternatieven worden gekeken.

Dat laat werkgeversorganisatie MKB-Nederland donderdag aan NU.nl weten.

"Ongeveer 80 procent van het Nederlandse bedrijfsleven is voor leningen afhankelijk van banken. Het zou verstandig zijn als er spoedig nieuw aanbod komt", laat een woordvoerder van de werkgeversorganisatie weten.

Het nieuwe aanbod is er wel al in de vorm van crowdfunding en kredietunies, maar de bedragen die daarmee worden opgehaald zijn vooralsnog een schim van het totaal uitstaande leningen. "Deze initiatieven zijn waardevol, maar het brengt niet het grote kapitaal waar het mkb momenteel naar zoekt", zegt de woordvoerder.

NII

Daarom wil MKB-Nederland vaart zetten achter een veel grotere aanpak zoals de Nederlandse Investeringsinstelling (NII) bijvoorbeeld, waarin de overheid een leidende rol heeft. Deze instelling gaat Nederlandse investeringsprojecten geschikt maken als belegging voor pensioenfondsen en verzekeraars. 

Volgens de werkgeversorganisaties is een nationale investeringsinstelling belangrijk omdat het vraag en aanbod van investeringen door institutionele beleggers bij elkaar brengt.

Klapper

Het initiatief van pensioenfonds Zorg en Welzijn om honderden miljoenen euro's te investeren in bedrijfskredieten van de Rabobank, juicht de werkgeversvereniging toe. Net zoals de verruiming van 50.000 naar 150.000 euro voor het mkb-krediet van Qredits. Maar de zoektocht naar bedrijfsfinanciering buiten de banken om is daarmee nog niet voldaan.

Met verzekeraars en pensioenfondsen is er veel geld in Nederland, maar de infrastructuur ontbreekt om de juiste partijen bij elkaar te brengen. De Nederlandse Investeringsinstelling is volgens MKB-Nederland "de grote klapper" waar het bedrijfsleven op zit te wachten.

Debat

"Banken investeren niet in risicodragend kapitaal, dat hebben we de afgelopen jaren wel gezien. Daarom moet dat gebeuren via andere kanalen", aldus de woordvoerder.

Wat betreft MKB-Nederland komt de NII er dit jaar. Donderdag debatteert de Tweede Kamer over dit onderwerp.