Innovatieve startende ondernemers van buiten de Europese Unie kunnen vanaf dit jaar makkelijker in Nederland een onderneming beginnen. Ze hoeven daarvoor niet bij een bedrijf in dienst te zijn. 

Dat maakt staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie woensdag bekend.

De starters krijgen een jaar de tijd om hun idee om te zetten in een ondernemingsplan en startkapitaal te verwerven. Vervolgens kunnen ze een onderneming beginnen en als zelfstandige een verblijfsvergunning voor twee jaar aanvragen.

Teeven constateert dat veel starters nog geen uitgewerkt businessplan of startkapitaal hebben. Maar ze hebben in potentie wel toegevoegde waarde voor de Nederlandse economie. Hij wil daarom het toelatingsbeleid voor hen soepeler en uitnodigender maken.

De starters moeten bij hun aanvraag duidelijk maken wat hun idee is en aangeven waarom het innovatief is. Ook moeten ze beschrijven welke stappen ze willen ondernemen om het product binnen een jaar op de markt te zetten. Verder hebben ze iemand nodig die helpt met de bedrijfsvoering, marketing, onderzoek en het zoeken naar investeerders.