De structuur van het Nederlandse bankwezen stuwt de rentes die het midden- en kleinbedrijf moet betalen op leningen. 

Dat zegt Laura van Geest, directeur van het Centraal Planbureau (CPB), tegen NU.nl.

"Er is een gering aantal grote banken actief op de Nederlandse markt", zegt Van Geest.

Ook wijst ze erop dat de rentes op leningen, zoals hypotheken en bedrijfskredieten, de afgelopen jaren zijn gestegen. 

Dat is volgens het CPB het gevolg van restricties vanuit Brussel voor banken die staatssteun hebben ontvangen. Daardoor mogen SNS Reaal, ABN Amro en ING niet concurreren op lage rentepercentages.

Door de strengere eisen die banken stellen voor het toekennen van bedrijfskrediet en een dalende vraag vanuit het bedrijfsleven, komt het mkb al jaren moeilijker aan kapitaal. "Als het midden- en kleinbedrijf geen of gebrekkige financiering krijgt, is dat altijd zorgelijk", aldus Van Geest.

Pensioenfonds

Of het experiment van pensioenfonds Zorg en Welzijn en de Rabobank een oplossing is voor de gebrekkige kredietverlening moet nog blijken. 

Dinsdag maakten die organisaties bekend dat het pensioenfonds voor honderden miljoenen gaat investeren in de bedrijfskredieten van Rabobank. Dat moet de bank meer ruimte geven om eventuele nieuwe bedrijfsleningen te verstrekken. 

"Nieuwe methodes om geld te lenen aan het mkb juich ik altijd toe. Maar of dit het ei van Columbus is, moet nog blijken", aldus Van Geest.

Toename

Het CPB laat in het dinsdag gepubliceerde Centraal Economisch Plan zien dat in Nederland een relatief hoog percentage leningaanvragen van het mkb wordt afgewezen door banken.

Desondanks nemen de investeringen na twee jaar van krimp dit en volgend jaar wel weer toe. Dit is te danken aan de lichte economische groei en een aantrekkende industriële productie.

Vanuit historisch perspectief gezien, liggen de investeringen in 2015 nog steeds op een laag niveau.