KPMG promoot in samenwerking met het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), onderdeel van Economische Zaken, het "aantrekkelijke fiscale vestigingsklimaat" van Nederland onder Thaise en Indonesische ondernemers. 

Dat schrijft Follow the Money dinsdag.

Eerder bleek al dat er in de Oekraïense hoofdstad Kiev presentaties zijn gehouden over de fiscale voordelen van Nederland, waarin onder meer zou zijn uitgelegd hoe geld kan worden verscheept van Cyprus naar Nederland.

In een reactie op Kamervragen over de presentaties stelde minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) maandag dat het aanprijzen van het Nederlandse vestigingsklimaat "onderdeel is van het standaard takenpakket van Nederlandse ambassades".

In de presentaties, die in 2012 plaatsvonden in Jakarta en Bangkok, zouden ondernemers, naast presentaties over het hoge opleidingsniveau en het onderzoeksklimaat, ook voorgelicht worden over manieren om de belastingdruk te verminderen. Ook zou de suggestie worden gedaan om in die constructies een offshorebedrijf te verwerken; een bedrijf in een land waar geen winstbelasting bestaat.

Met name de Nederlandse coöperaties zou worden aangeprezen aan de buitenlandse ondernemers. Dat is opvallend, schrijft de site, omdat staatssecreretaris Frans Weekers van Financiën eind 2011 al opmerkte dat de Nederlandse coöperatie in trek was bij internationale bedrijfsstructuren om "de Nederlandse dividendbelasting en buitenlandse belasting te ontgaan".

Weekers introduceerde daarom juist per 1 januari 2012 een aantal maatregelen die misbruik tegen moesten gaan.