Het betaalgedrag van gemeenten aan bedrijven is in 2013 "marginaal" verbeterd ten opzichte van het voorgaande jaar.

Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van Dun & Bradstreet in opdracht van MKB-Nederland.

Gemiddeld wordt 77,5 procent van alle rekeningen op tijd betaald, maar de gemiddelde factuur wordt desalniettemin acht dagen te laat betaald. In 2012 was dit nog negen dagen.

Vorig jaar trad er in maart een nieuwe wet in werking, die overheden verplicht binnen dertig dagen te betalen. "Een groot aantal gemeenten laat zich daar dus niets aan gelegen liggen", concludeert de ondernemersorganisatie.

Boete

Hoewel ondernemers te laat betalende overheden een wettelijke rente en een boete in rekening mogen brengen, zullen de meeste van hen dat volgens MKB-Nederland nooit doen. Zij willen hun relatie met een dergelijke grote klant niet in gevaar brengen.

De gemeente Nederweert komt als braafste betaler uit de bus, op de voet gevolgd door Schinnen. De gemeente Rotterdam scoort het slechtst.

MKB-Nederland is teleurgesteld in de uitkomsten. "Juist in deze nog altijd moeilijke economische tijden mogen ondernemers van overheden toch wel verwachten dat zij hun rekeningen op tijd voldoen. Er is bij veel ondernemers geen vlees meer op de botten."

Opheldering

De ChristenUnie wil opheldering van minister van Economische Zaken Henk Kamp en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), zo laat de partij weten in een reactie.

''Niet alle gemeenten lijken de ernst van de situatie in te zien. Het is nog altijd een lastige tijd voor ondernemers. De overheid zit ondernemers dwars door de rekeningen niet op tijd te betalen. Dat is echt niet uit te leggen. Iedere gemeente moet zich houden aan de maximumtermijn van 30 dagen", aldus Kamerlid Carola Schouten.

De ChristenUnie wil dat minister Kamp samen met de VNG snel werk maakt van verbeteracties, waaronder een meldpunt voor ondernemers. 

DNB wil actieplan voor MKB-leningen | Kabinet maakt 32 miljoen extra vrij voor MKB