Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) gaat honderden miljoenen euro investeren in de bedrijfskredieten van Rabobank.

Dat meldt het Financieele Dagblad dinsdag.

De kredieten geven de Rabobank de ruimte om eventueel meer nieuwe bedrijfsleningen en hypotheken te verstrekken.

Het is voor het eerst na de crisis dat het op een na grootste pensioenfonds van Nederland via zo’n investering geld belegt in de Nederlandse economie, aldus de krant.

PFZW

PFZW, na ABP het grootste pensioenfonds van Nederland, belegt ongeveer drie procent van de balans in bedrijfskredieten, maar dat deed het vooral bij Europese bedrijven. 

Met de belegging neemt PFZW een deel van het risico op zich van 3,2 miljard aan vijfhonderd bedrijfsleningen. Het pensioenfonds deelt in het meest risicovolle deel van de kredieten. Normaal loopt Rabobank zelf volledig risico.

De helft van de kredieten is verstrekt aan het Nederlandse grootbedrijf, het Europese deel zit in de voedsel en agrarische sector.

Rendement

PFZW wil niet verder uitweiden over hoeveel rendement het krijgt voor de belegging. Jan Willen van Oostveen, manager beleggingsbeleid, laat wel tegenover de krant weten dat het rendement gelijk of hoger is aan dat van aandelen.

De Rabobank kan door de leningen zo’n 1,6 miljard euro aan nieuwe kredieten met hetzelfde soort risicoprofiel verstrekken.