Buitenlandse bedrijven zorgden vorig jaar voor een recordaantal van ongeveer 8.500 banen in ons land. Ze investeerden 1,7 miljard euro in 193 projecten.

Dat blijkt uit maandag gepubliceerde jaarcijfers van het Netherlands Foreign Investement Agency (NFIA).

De afgelopen jaren is het aantal arbeidsplaatsen dat gecreëerd wordt door buitenlandse bedrijven stevig gegroeid.

In 2012 ging het nog om ruim vijfduizend banen en het jaar daarvoor waren het er een dikke 4.300, terwijl buitenlandse investeringen in 2010 nog goed waren voor bijna 3.800 banen.

Onderzoek

Buitenlandse bedrijven investeren hier vooral in op marketing en sales, distributiecentra en hoofdkantoren. Verder gaat volgens het NFIA ook steeds meer om investeringen in onderzoek en datacentra.

De meeste projecten komen uit Azië (75) op de voet gevolgd door Noord-Amerika (70). Maar de Verenigde Staten zijn nog steeds de grootste investeerder wat betreft projecten, banen en geïnvesteerd bedrag.

Aantrekkelijk

Volgens ministers Henk Kamp (Economische Zaken) tonen de cijfers aan dat ''Nederland een aantrekkelijk en concurrerend investerings- en vestigingsklimaat heeft''. Zijn collega Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) spreekt van ''prachtige cijfers''. Beide bewindslieden zijn verantwoordelijk voor het NFIA.