Bouwbedrijf Heijmans is in een stevig conflict verwikkeld met de gemeente Noordwijk over de bouw van de woonwijk Bloemenzee.

Dat bevestigde een woordvoerder van het bedrijf vrijdag naar aanleiding van berichtgeving door Het Financieele Dagblad.

Het conflict draait om een project waarbij Heijmans uiterlijk in 2017 voor zo'n 30 miljoen euro grond moet kopen. Die aankoop kwam eerder in het gedrang doordat omwonenden bezwaar maakten tegen het project.

Die bezwaarprocedure is inmiddels gestaakt, waardoor de bouwvergunning en de voorwaarden van het contract definitief zijn geworden.

Heijmans tast naar eigen zeggen in het duister over de afspraken die de gemeente heeft gemaakt met de bezwaarmakers. Daarbij stelt het dat de gemeente onjuiste informatie heeft verstrekt aan de rechter bij de behandeling van de bezwaarprocedure. Om welke informatie het daarbij gaat, wilde de woordvoerder vrijdag niet zeggen.

Inzage

Heijmans heeft via een zogeheten wob-procedure inzage gevraagd in de afspraken met de bezwaarmakers, maar de gemeente heeft geweigerd die te verstrekken. De rechter moet nu bepalen of Heijmans de inzage alsnog krijgt.

Via de inzage in de afspraken wil Heijmans vaststellen of de bouwvergunning op de juiste wijze tot stand is gekomen. Mocht dat zo zijn, dan zal het bedrijf zich aan alle gemaakte afspraken houden, aldus de woordvoerder.

Het conflict tussen Heijmans en de gemeente kreeg de afgelopen tijd een opvallende wending, doordat er grote, anonieme advertenties verschenen in de lokale pers waarin de verantwoordelijke wethouder stevig wordt bekritiseerd en waarin een directeur van Heijmans uitgebreid aan het woord wordt gelaten.

De woordvoerder van Heijmans ontkende vrijdag dat het bedrijf iets met de advertenties te maken heeft. ''Wij distantiëren ons hiervan'', stelde hij.