Kleinschalige ambachtelijke ondernemingen als goud- en zilversmeden, dakdekkers, glazenwassers, pedicures, stratenmakers en schoenherstellers krijgen een nieuw digitaal ondersteuningscentrum. 

Daartoe is vrijdag op initiatief van 36 brancheorganisaties en vakbonden het Centrum voor de Ambachtseconomie opgericht.

Door het wegvallen van alle product- en bedrijfsschappen raken ook de ongeveer 800.000 ambachtslieden hun broodnodige ondersteuning kwijt.

De ambachtelijke brancheorganisaties zelf zijn klein en missen daardoor de slagkracht die de nieuwe private organisatie wel hoopt te bieden.

Vitaal

''De ambachtseconomie is vitaal en speelt een cruciale rol in de economie. De sector wint aan populariteit en wordt gezien als hip, modieus en innovatief. Tot 2021 moeten we door vergrijzing, ontgroening en groei een kwart miljoen vakmensen opleiden. Daarvoor is een ondersteunende organisatie nodig'', legt kwartiermaker Elrie Bakker uit.

Aan het Centrum voor Ambachtseconomie betalen ambachtslieden geen verplichte heffingen meer. Voor een jaarlijkse bijdrage van rond de 30 euro ontvangen ondernemers specifieke ondersteuning over bijvoorbeeld branchecodes, wet- en regelgeving en veilig en gezond werken.

Bakker: ''We betrekken ook de overheid bij ons initiatief, maar het is de bedoeling dat het Centrum op eigen benen gaat staan.'' Het Centrum voor Ambachtseconomie wordt komende maanden verder van de grond getild en opent 1 januari 2015 de digitale deuren.

De ambachtseconomie is goed voor een jaarlijkse omzet van 130 miljard euro. Van de ambachtslieden die bij de 250.000 ondernemingen werken is ongeveer 70 procent zzp'er.