De gemeentelijke leges voor de horeca (kosten voor vergunningen) zijn vorig jaar opnieuw flink gestegen en voor ondernemers haast niet meer op te brengen. 

Dat maakte Koninklijke Horeca Nederland (KHN) woensdag bekend op basis van een jaarlijks onderzoek.

De leges voor een terrasvergunning gingen in 2013 met gemiddeld 13 procent omhoog; in de afgelopen 5 jaar bedroeg de stijging bijna 53 procent.

De heffing voor een drank- en horecavergunning ging vorig jaar met 6,6 procent omhoog en voor een exploitatievergunning met 8,1 procent.

Het totale vergunningenpakket steeg vorig jaar daarmee met gemiddeld 6,4 procent tot 482 euro. Dat komt neer op een stijging van 32,4 procent vergeleken met 5 jaar geleden.

Onaanvaardbaar

Lodewijk van der Grinten, directeur bij KHN, vindt de ''wildgroei aan kosten'' onaanvaardbaar.

''De overheid wil de lastendruk voor ondernemers verlagen maar toch is het mogelijk dat de kosten weer meer stijgen dan de inflatie, dat is zeker in deze tijden onverantwoord.

De ongelijkheid groeit en de prijsverschillen zijn voor de hardwerkende horecaondernemer niet te verklaren'', aldus Van der Grinten.

Een grote meerderheid (76 procent) van de 408 onderzochte gemeenten deed er het afgelopen jaar een schepje bovenop, in 11 procent werden de leges verlaagd.

De verschillen per gemeenten lopen sterk uiteen. Zo kost het totale vergunningenpakket in de duurste gemeente (Zaanstad in Noord-Holland) 2481 euro en in de goedkoopste (het Bildt in Friesland 28 euro).