Bedrijven willen dit jaar samen met de overheid fors meer geld investeren in onderzoek en ontwikkeling in vergelijking met vorig jaar. Ook het aantal ondernemingen dat interesse toonde in publiek-private projecten is hoger.     

Dat blijkt uit een eerste inventarisatie van het ministerie van Economische Zaken dinsdag. Het aantal inschrijvingen steeg met 70 procent ten opzichte van 2013.

Om onderzoek te stimuleren, draagt de overheid een bedrag gelijk aan een kwart van de totale investering bij.

Op deze manier werden er vorig jaar 1.800 projecten gestart waar bedrijven zich financieel aan wilden binden. Dit jaar staat de teller al op 3.100, terwijl er nog een tweede ronde moet volgen waarin bedrijven kunnen intekenen op publiek-private projecten.

Vliegwiel

Volgens minister Henk Kamp (Economische Zaken) laat deze belangstelling zien dat de samenwerking in de topsectoren goed op stoom komt.

"Deze samenwerking tussen grootbedrijven, mkb, onderzoeksinstellingen en overheden fungeert als een vliegwiel voor innovatie, versterkt de concurrentiepositie van onze economie en levert werkgelegenheid op", zegt Kamp.

Ook de bedragen waarvoor de bedrijven meedoen zijn dit jaar hoger. In 2013 werd er in totaal voor 200 miljoen euro bijgedragen aan publiek gefinancierd onderzoek. Volgens een eerste schatting ligt dat bedrag nu op 280 miljoen euro.