De productiegroei van de Nederlandse maakindustrie is de laatste tien jaar groter dan die van de meeste Europese landen. 

In een vergelijking tussen negen Europese landen neemt Nederland na Oostenrijk en Duitsland de derde plaats in. Dit staat in een dinsdag gepubliceerd sectorrapport van ING.

Dit jaar zal de Nederlandse maakindustrie naar verwachting met 3 procent groeien.

Extra investeringen zullen de komende jaren vooral zijn gericht op onderzoek, ontwikkeling en verkoop, aldus het rapport. Maar ook nieuwe machines en training en werven van personeel staan hoog op de agenda.

Buitenland

Ruim acht op de tien bedrijven denkt de komende jaren verder te kunnen groeien. Driekwart van de bedrijven ziet vooral kansen in het buitenland.

Europa is voor 92 procent van deze bedrijven het belangrijkste groeigebied, maar ook de VS, Canada en Azië zijn belangrijke groeiregio’s. Een kwart van deze bedrijven wil de eigen productie in het buitenland vergroten.

De Nederlandse maakindustrie ontwikkelt en produceert goederen die de hele wereld over gaan. Minister Henk Kamp van Economische Zaken, in Parijs op bezoek op een beurs voor lichtgewicht materialen waar ook veel Nederlandse bedrijven hun producten tonen: ''Hier blijkt weer eens wat de Nederlandse maakindustrie in huis heeft en waarom ze op wereldschaal de concurrentie aankan."