De detailhandelbranche ziet zeer weinig in de plannen van ING om betalingsgegevens van klanten te verkopen aan bedrijven. 

Veilig betalingsverkeer is voor winkeliers belangrijker dan de eventuele voordelen die een dergelijke dienst biedt. Dat stelt Detailhandel Nederland maandag.

De branchevereniging deed maandag een belrondje naar aanleiding van het nieuws dat ING zijn data commercieel wil aanwenden.

"De winkeliers die ik heb gesproken zeiden dat ze niet op de dienst van ING zaten te wachten", aldus een zegsman maandag. "Veiligheid heeft bij betalingsverkeer de hoogste prioriteit, was de algemene opvatting."

Detailhandel Nederland zegt dat de plannen misschien doorgang zouden kunnen vinden als aan strikte randvoorwaarden wordt voldaan. Zo moeten er hele duidelijke afspraken worden gemaakt en moeten klanten zelf toestemming geven.

De brancheorganisatie is er verbolgen over dat ING de plannen maandag in Het Financieele Dagblad ontvouwde, zonder eerst met de sector in gesprek te gaan. 

Storingen

"Vorige week was ING nog in het nieuws als de bank die het grootste aantal online storingen had. Laat ze dat eerst maar eens oplossen."

Lees ook: ING houdt privacygevoelige proef met klantgegevens | 'Strategie ING bedenkelijk'