Nederland is een gewilde stageplek voor beginnende ondernemers uit Spanje en Italië. 

Dat zegt Remco de Bruijn van de Kamer van Koophandel (KvK) in een gesprek met NUzakelijk.

De Bruijn is projectmanager bij het Europese 'Erasmus for young entrepreneurs-programma', een uitwisselingsprogramma voor ondernemers.

Volgens De Bruijn staan jonge Spaanse en Italiaanse ondernemers die in Nederland ervaring willen opdoen in het bedrijfsleven met stip op een. "Op afstand volgen nog Duitsland, Griekenland, Portugal en Roemenië. Spanje en Italië zijn natuurlijk ook hele ondernemende landen", zegt De Bruijn.
 
Sinds een jaar doet ook de KvK mee aan het programma, dat sinds 2009 loopt. Startende ondernemers kunnen met een beurs van de Europese Commissie ervaring opdoen bij een gastbedrijf in een ander Europees land naar keuze.

Verdubbeling

"In totaal hebben in Europa tot aan maart 2014 inmiddels 2.287 beginnende ondernemers deelgenomen aan het programma", vertelt De Bruijn. "Vanuit Nederland zijn dertig mensen naar het buitenland gegaan, terwijl er 105 vanuit andere landen hierheen zijn gekomen."
 
De Europese Commissie heeft 5 miljoen euro uitgetrokken voor het uitwisselingsprogramma. Voor de volgende periode, die volgend jaar begint, is een verdubbeling van dat bedrag aangekondigd. "Het doel is om in 2020 in heel Europa zo'n tienduizend uitwisselingen te hebben voltooid", aldus De Bruijn. 

Lees meer op NUzakelijk: Startende ondernemer liefst op stage in Duitsland

Tien belangrijke lessen voor startups | Meer microkrediet voor jonge ondernemers