Om de economie van Nederland te laten groeien moet de overheid ruim baan geven aan startups.

Dat schrijft ondernemersvereniging ONL in ‘De Groeiagenda voor Nederland’, een rapport dat vrijdag wordt overhandigd aan minister Henk Kamp (Economische Zaken).

Het rapport, geschreven door onder anderen oprichter en voorzitter Hans Biesheuvel, stelt dat het aantal startups in Nederland verdubbeld moet worden in 2020. Op dit moment kent Nederland ongeveer zevenduizend startups.

Volgens ONL moet de overheid van Nederland de ambitie hebben om in 2025 het ‘Silicon Valley van Europa’ te zijn. Om dat te kunnen bewerkstelligen zou de overheid nieuwe vormen van kredietverstrekking voor starters moeten faciliteren.

Zo moet er meer op crowdfunding en kredietunies ingezet worden en zouden de rendementseisen van Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen ruimer kunnen, zodat ze makkelijker kunnen investeren.

Ambitie

Een nieuw Silicon Valley is nog ver weg, "maar het begint met duidelijke doelen stellen", zegt Biesheuvel tegenover NUzakelijk. "We moeten gewoon het beste startersklimaat in Europa kunnen bieden. De politiek heeft op dit moment niet veel ambitie."

Volgens de voorzitter is er daarom een 'nieuw denken' nodig bij het kabinet. "Het allerbelangrijkste is dat ze van politiek denken naar economisch denken gaan."

Banengroei

Het rapport stelt dat startups zorgen voor innovatie in de economie, zowel technologisch als sociaal en organisatorisch. Banengroei en de mogelijkheid om ondernemen voor de jeugd aantrekkelijk te maken, worden ook als voordeel genoemd.

ONL wil daarnaast aandacht voor de groei van de maakindustrie, een betere circulaire economie en een beter vestigingsklimaat voor buitenlandse bedrijven.  "Bij het overhandigen van het rapport willen we echt duidelijk maken dat we de mouwen willen opstropen", aldus Biesheuvel.

Tien belangrijke lessen voor startups | Lees alles over starten in onze rubriek op NUzakelijk