De Belastingdienst plaatst dit jaar instructiefilmpjes voor ondernemers op zijn YouTube-kanaal.

De korte video’s hebben betrekking op de aangifte die voor 1 april bij de Belastingdienst binnen moet zijn. Het eerste filmpje, over de ondernemersaftrek, is inmiddels geplaatst. De komende weken komen er nog zeven bij.

“Het zijn korte filmpjes van een à twee minuten over concrete onderwerpen. Er worden diverse zaken uitgelegd, bijvoorbeeld wanneer en voor welke aftrekposten een ondernemer in aanmerking komt.” Zo vertelt Bernard Devilee, beleidsmedewerker bij de Belastingdienst, aan NUzakelijk.nl.

De andere video’s zullen gaan over bedrijfskosten, studiekosten, afschrijvingen, investeringsaftrek, kleineondernemingsregeling, zakelijke kosten met een privé auto en rittenregistratie privégebruik zakelijke auto bij minder dan 500 kilometer per jaar.

Aftrekposten

"Ondernemers hebben veel vragen. Vaak nemen ze een adviseur in de hand, die weet op welke aftrekposten ze recht hebben."

Anderen komen bij de Belastingdienst terecht met hun vragen. "Veel ondernemers vragen zich af of ze recht hebben op startersaftrek. Daardoor hebben we in het aangifteprogramma een aantal vragen opgenomen, zodat het programma zelf berekent of een ondernemer er recht op heeft."

Studie

Een andere vraag die regelmatig terugkomt, is of studiekosten van de eigen inkomsten of van de inkomsten van de onderneming moeten worden afgetrokken.

"Als je een opleiding volgt om bakker te worden, trek je het af van je eigen inkomsten. Als je vervolgens een bakkerij start en een opleiding volgt in je vakgebied, valt het onder de kosten van de onderneming", legt Devilee uit.

Bedrijfskosten

Niet alle bedrijfskosten zijn aftrekbaar. "Zo moet een bedrijfsruimte aan huis aan hele specifieke voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor aftrek", waarschuwt Devilee.

Volgens Devilee zijn er voor ondernemers geen grote wijzigingen met betrekking tot de aangifte in vergelijking met de aangifte over 2012.

De filmpjes zullen verschijnen op het YouTube-kanaal en op de website van de Belastingdienst. Verder heeft Belastingdienst speciaal voor ondernemers een apart twitteraccount (@BDzakelijk) waar vragen gesteld kunnen worden.

Lees ook: 'Vooraf ingevulde aangifte niet altijd volledig'Aangifte doen over 2013  | Minder belasting betalen door aftrekposten | Belastingtips voor woningeigenaren | Belastingtips voor spaarders en beleggers