Nederlandse supermarkten hebben in februari hun omzet met 0,2 procent zien stijgen. Dat is flink minder dan de plus van anderhalf procent in januari. Dat maakte onderzoeksbureau Gfk donderdag bekend.

De omzet kwam uit op 2,52 miljard euro. Ten opzichte van een jaar eerder gingen consumenten iets vaker naar de supermarkt (+0,8 procent). Per bezoek daalde de uitgaven echter. Het gemiddelde bedrag per kassabon daalde met 0,6 procent tot 22,07 euro.

In de laatste twee maanden van vorig jaar leverden de supermarkten overigens nog omzet in. Over heel 2013 steeg de omzet met 2,3 procent tot 33,2 miljard euro.

Pasen

Supermarkten halen waarschijnlijk voor het eerst in jaren niet meer omzet uit paasproducten dan een jaar eerder. Dat komt doordat Pasen dit jaar heel laat valt. Dat concludeert onderzoeksbureau GfK in een donderdag gepubliceerde prognose.

Pasen is voor consumenten een 'begin van de lente'-feest, constateert onderzoeker van GfK Joop Holla. "Met Pasen wordt de overgang van snert en rookworst naar lenteproducten gevierd", zegt hij in een toelichting. "Hoe later Pasen in het jaar valt, en hoe langer de lente dus al op weg is, hoe minder dat effect is."

De omzet van supermarkten komt tijdens de week voor Pasen, dat dit jaar op 20 en 21 april valt, naar verwachting van GfK uit op 764 miljoen euro. Dat is achttien procent meer dan in een normale week. Vorig jaar, toen pasen drie weken eerder viel, kwam de omzet uit op 779 miljoen euro. Dat was toen 21 procent meer dan gemiddeld.

In 2002 bedroeg de paasomzet 569 miljoen euro. Sinds dat jaar nam de omzet tijdens de paasweek vrijwel altijd toe ten opzichte van het jaar ervoor. Alleen tussen 2008 en 2009 nam de omzet eenmalig af. Ook in 2009 viel Pasen veel later dan in het jaar ervoor.

GfK deed ook onderzoek naar de populairste producten. Paasbrood staat waarschijnlijk op nummer een. Tijdens de paasweek geven consumenten naar verwachting bijna tweeënhalf keer meer uit aan brood met spijs en vruchten dan in een normale week. Nummer twee en drie zijn toastjes en ijstoetjes.