De economie van de eurolanden is in februari sterker gegroeid dan eerder gedacht. 

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Britse onderzoeksbureau Markit.

De zogenoemde inkoopmanagersindex voor de euro-economieën steeg vorige maand van 52,9 naar 53,3. Eerder werd een geringe daling, tot 52,7, gemeld.

Een stand hoger dan 50 wijst op een toename van de economische activiteit. Die groei heeft volgens Markit nu het hoogste peil in bijna 3 jaar bereikt.

De sterkere groei kwam onder meer door een positievere ontwikkeling van de dienstensector dan eerder werd gedacht.

Zo groeide de activiteit onder Duitse dienstverleners sterker dan bij een eerste raming werd ingeschat en viel de krimp in de Franse dienstensector kleiner uit dan gedacht.

Daarnaast nam de activiteit in de Spaanse dienstensector voor de vierde achtereenvolgende maand toe en toonden dienstverleners in Italië de sterkste groei in bijna 3 jaar.

Europees statistiekbureau Eurostat bevestigt woensdag op basis van een nieuwe schatting dat de economische groei in de eurolanden vorig kwartaal is uitgekomen op 0,3 procent. In heel 2013 kromp de economie van de eurozone met 0,5 procent.

Winkels

Winkels in de eurolanden hebben in januari gemiddeld 1,6 procent meer verkocht dan in december, meldt Eurostat ook.

De stijging was daarmee aanzienlijk sterker dan gedacht. Economen voorspelden gemiddeld een toename met 0,8 procent, na een daling met 1,3 procent in de laatste maand van 2013.

De detailhandelsverkopen lagen in januari 1,3 procent hoger dan een jaar eerder, hier werd op een afname met 0,2 procent gerekend.

Na Luxemburg (plus 12 procent) en Estland (plus 8 procent) werd de sterkste toename gemeten in Portugal. Daar verkochten winkeliers 6,6 procent meer dan in januari 2013. Cijfers over de ontwikkeling van de verkopen in Nederland kon Eurostat niet leveren.