FNV Bouw, FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen dagen de eigenaar van Strukton, Gerard Sanderink, voor de rechter. 

Ze willen dat het bedrijf de in 2010 gemaakte afspraken over de arbeidsvoorwaarden nakomt. Dat maakten de bonden woensdag bekend.

Bij de overname van Strukton door Oranjewoud werden onder meer afspraken gemaakt over de werkgelegenheid, de cao, pensioen, het tegengaan van hoge topbeloningen en de verhoudingen tussen werkgevers en werknemers.

''Sanderink overtreedt de afspraken die destijds gemaakt zijn om de rechten van de werknemers zeker te stellen'', menen de bonden.

Strukton, dat circa 6000 werknemers heeft, zou lid blijven van de werkgeversorganisatie Bouwend Nederland, maar dat lidmaatschap heeft Sanderink volgens de bonden opgezegd.

''Hierdoor kan hij zich onttrekken aan de arbeidsvoorwaarden in de cao Railinfra om te concurreren op arbeidsvoorwaarden, met een groot risico dat de lonen en regelingen dalen.''

Geen vertrouwen

Na eerdere ervaringen met Sanderink zeggen de bonden geen vertrouwen meer te hebben. ''Het is inmiddels een opeenvolging van gedoe.

De bonden moesten in 2013 al via de rechter afdwingen dat er een fatsoenlijk sociaal plan kwam omdat Sanderink een voor boventallige werknemers ondermaatse regeling probeerde door te drukken.

Voor de bonden is het te gek voor woorden dat zij nu weer naar de rechter moeten, maar het is niet anders als afspraken keer op keer met voeten getreden worden.''