Connexxion ontkent dinsdag dat de Belastingdienst het bedrijf miljoenen euro's aan boetes wil opleggen. Dat bevestigt het vervoerbedrijf na berichtgeving van OVpro.nl.

De Volkskrant schreef vorige maand dat het bedrijf tien miljoen euro moest terugbetalen vanwege gesjoemel met opleidingen voor chauffeurs.

De mbo-opleidingen waarvan het bedrijf gebruikmaakte, voldeden volgens de Onderwijsinspectie niet aan de eisen. Connexxion had daarom de opleidingskosten niet van de belasting mogen aftrekken, zo schreef de krant.

Volgens communicatiedirecteur Myra Koomen is er geen verband tussen het oordeel over de opleidingen en de aftrekbaarheid van de kosten.

Naheffing

Wel doet de fiscus momenteel in het algemeen onderzoek naar de rechtmatigheid van de aftrek. Daar zou volgens Koomen hoogstens een naheffing uit kunnen voortvloeien, als Connexxion bijvoorbeeld een formulier verkeerd heeft ingevuld. "Dat kan onmogelijk in de miljoenen lopen", licht Koomen toe.

De Belastingdienst liet tegenover OVpro.nl weten geen uitspraken te doen over individuele gevallen.

Connexxion vindt overigens het vernietigende oordeel over de opleidingen onterecht. "Wij herkennen ons hier niet in. Wij zijn tevreden over de opleiding en vrijwel al onze chauffeurs hebben hun diploma ontvangen."