Het voorzichtige herstel van de Nederlandse economie vertaalt zich nog niet in een grotere vraag naar bedrijfsruimte. De leegstand is in 2013 voor het vijfde jaar op rij toegenomen. 

Dat meldde makelaarsorganisatie NVM Business dinsdag.

Eind vorig jaar stond ongeveer 12,6 miljoen vierkante meter bedrijfsruimte te koop of te huur tegen 12,2 miljoen vierkante meter een jaar eerder, blijkt uit gegevens van NVM Business.

In vrijwel alle provincies steeg het aanbod aan bedrijfsruimte. Daarbij ging het vooral om zogenoemd logistiek vastgoed, zoals distributiecentra en magazijnen.

De leegstand weerhoudt beleggers er niet van geld te steken in Nederlandse bedrijfsruimte. In totaal wisselde voor ongeveer 580 miljoen euro aan bedrijfsruimte van eigenaar. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2012.

Vooral beleggers uit de Verenigde Staten en Canada zijn actief op de Nederlandse vastgoedmarkt. Dat komt omdat de Noord-Amerikaanse vastgoedmarkt weer aantrekt, terwijl de prijzen hier nog laag zijn. Bovendien staat Nederland bekend om zijn hoogwaardig vastgoed, lichtte een woordvoerster van NVM Business toe.