Gemeenten snoeien nog te weinig in regelingen die ondernemers veel tijd kosten.

Dat concludeert MKB-Nederland maandag op basis van eigen onderzoek. Terwijl gemakkelijk te schrappen regels inmiddels bijna overal worden aangepakt, blijven de ingewikkeldere kwesties vaak nog liggen.

"Ik hoor plaatselijke en landelijke politici steeds maar weer roepen dat er banen moeten komen. Hoe? Dat vertellen ze er niet bij. Die banen zullen echt van bedrijven, van ondernemers moeten komen", aldus MKB-Nederland-voorzitter Michaël van Straalen.

"Daarom moeten gemeenten ondernemers de ruimte geven en niet steeds een stok tussen de spaken steken met regels, eindeloze procedures en hoge lokale belastingen. De economie moet echt op nummer een in alle gemeenten."

Het opvragen van een KvK-uittreksel bij ondernemers is een voorbeeld van een regeling die grotendeels uitgeroeid is. Gemeenten kunnen zelf zo’n uittreksel inzien via het online handelsregister en hoeven deze dus niet meer bij ondernemers op te vragen. Ook wordt een vergunning voor gevelreiniging in veel gevallen niet langer verplicht gesteld.

Welstandstoets

Een ingewikkeldere kwestie blijkt voor veel gemeentes de vereenvoudiging van de welstandstoets bij de aanvraag van bouwvergunningen te zijn.

Slechts een kwart van de gemeenten hanteert een welstandsvrij beleid op bedrijventerreinen en een derde heeft de welstandscommissie vervangen door een ambtelijke toetsing. Dit laatste moet het proces sneller en goedkoper maken.

Ook digitalisering is voor verbetering vatbaar. Een derde van de gemeenten heeft de digitale communicatie met ondernemers goed voor elkaar.

Daarnaast is er winst te behalen bij de aanvraag van terrasvergunningen voor de horeca en op het gebied van de integriteitstoets Bibob. Ruim de helft van de gemeenten toetst alle ondernemers in plaats van een selectie.

Ongeveer tweehonderd gemeenten hebben deelgenomen aan het tussentijdse onderzoek van MKB-Nederland. De gemeenten Aalten, Terneuzen en Westland scoren het best, terwijl  Bergen op Zoom, Schiermonnikoog en Rozendaal nog flink wat werk te verzetten hebben.

'Kleine ondernemer zucht onder regeldruk' | Ondernemer wil overheid vooral regels zien snoeien | Gemeentelasten bedrijven lopen fors uiteen