De omzet in de Nederlandse transportsector is licht gestegen in 2013 met 1 procent naar een totaal van 75 miljard euro.

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het laatste kwartaal van vorig jaar steeg de omzet eveneens met 1 procent.

De grootste branche binnen de transportsector, de wegtransporteurs, zag de omzet in het laatste kwartaal met 2,5 procent stijgen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het goederenwegvervoer profiteerde onder andere van een toename van de export.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Internet

Koeriers profiteerden van meer internetbestellingen. Een groter aantal pakketten en een tariefstijging zorgden ervoor dat hun omzet met ruim 5 procent omhoog ging.

Ook verhuisbedrijven profiteerden van de opleving die de Nederlandse economie met name in de laatste drie maanden van het jaar liet zien. De verhuizers behaalden 3 procent meer omzet in het vierde kwartaal, ondanks dat zij 3 procent minder rekenden voor hun diensten. 

Klimaat

De enige transporttak waar de omzet daalde was bij de expediteurs. Die zagen de omzet voor het derde kwartaal op rij dalen, ditmaal met 2 procent.

De stemming in de transportsector over het toekomstige economische klimaat is over het algemeen positief. Ondernemers in de zeevaart en binnenvaart, branches die in het vierde kwartaal 2013 respectievelijk 1,4 procent en 1 procent meer omzet boekten, gaven vaker aan dan hun collega's in andere transportbranches omzetstijgingen te verwachten.