De Triodos Bank heeft vorig jaar 14 procent meer winst geboekt dan een jaar eerder. 

Het aantal klanten van de bank die staat voor duurzaam en transparant bankieren, groeide met 18 procent. Dat maakte de Triodos Bank vrijdag bekend.

Triodos heeft inmiddels meer dan een half miljoen klanten en voor in totaal 9,6 miljard euro aan beleggingen en spaargelden (totaal toevertrouwd vermogen). ''Door de gebalanceerde groei gedurende de afgelopen paar jaar is de bank nu een middelgrote bank geworden. Er is ontegenzeggelijk een groeiende behoefte aan duurzame banken'', zegt directievoorzitter Peter Blom.

De nettowinst over 2013 kwam uit op 25,7 miljoen euro. Triodos slaagde erin om meer eigen vermogen binnen te halen, onder meer door een succesvolle emissie van certificaten van aandelen. Het nieuwe kapitaal is afkomstig van duizenden particulieren die mede-eigenaar willen zijn van de bank.

Voorzieningen

Triodos heeft afgelopen jaar daarnaast iets minder aan voorzieningen moeten treffen voor probleemkredieten. Eind 2013 bedroeg de totale voorziening 0,49 procent van de kredietportefeuille, tegen 0,67 procent een jaar eerder. Dat deze post lager is uitgekomen komt vooral doordat de bank in 2011 en 2012 nog te maken had met problemen met biomassaprojecten.

Sinds ruim een jaar is Triodos ook actief op de hypotheekmarkt. Begin vorig jaar introduceerde de bank, naar eigen zeggen als eerste in Nederland, een hypotheek voor duurzame woningen gekoppeld aan het energielabel. Inmiddels zegt Triodos voor 274 miljoen euro aan hypotheken te hebben uitstaan.

Dit jaar wil de bank zich vooral richten op de uitbreiding van het aanbod van kredieten. Blom rekent erop dat Triodos mede hiermee dit jaar zo'n 10 tot 15 procent nieuwe klanten zal binnenhalen.

De winst zal naar verwachting op hetzelfde niveau blijven als vorig jaar of ''iets'' verbeteren. De resultaten worden dit jaar vooral gedrukt door de eenmalige extra belasting die de Nederlandse overheid heft als bijdrage aan de redding van de SNS Bank.

Zie ook: Triodos op zoek naar kansen in voedsel