Het gerechtshof in Amsterdam heeft donderdag een streep gezet door de overname van het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer door Fundis (voorheen Vierstroom).

Het hof bepaalde dat de investeringsmaatschappij het belang in het ziekenhuis moet intrekken vanwege de financiële risico's.

Het noodlijdende LangeLand Ziekenhuis leek vorig jaar gered toen zorgorganisatie Vierstroom en de medische staf van het ziekenhuis aankondigden de zorginstelling gezamenlijk over te nemen. Het LangeLand leed de afgelopen jaren miljoenen euro's verlies.

Fundis liet weten de uitspraak te betreuren en zich te beraden op ''volgende stappen''. ''Aan het besluit van Fundis om te investeren in Het LangeLand Ziekenhuis ligt een regiovisie op de gezondheidszorg in Zoetermeer en omgeving ten grondslag.

Deze visie is ontwikkeld door Het LangeLand Ziekenhuis, Groene Hart Ziekenhuis en Fundis. De visie stelt dat door de intensievere samenwerking tussen Fundis en beide ziekenhuizen de zorg in Zoetermeer en de regio structureel verbetert, zelfs in een tijd van bezuiniging'', stelt Fundis.