De failliete juweliersketen Siebel wordt overgenomen door het Russische Moscow Jewelry Factory.

Dat maakt curator Martinus Pannevis donderdag bekend. De Russische keten telt meer dan 280 winkels verspreid over het land. 

De twaalf winkels van Siebel die tijdelijk waren heropend, sluiten hun deuren zaterdagavond weer. Moscow Jewelry is van plan om de winkelketen binnen twee weken te heropenen voor het publiek.

"We zijn begonnen met een groot aantal gegadigden, uiteindelijk zijn er daarvan twee overgebleven", laat Pannevis weten aan NU.nl. Naast de Russische koper was dat een Nederlands bedrijf. Welke onderneming dat was, wordt niet bekendgemaakt.

Het huidige management van Siebel blijft voorlopig aan om het proces te begeleiden. Wat er daarna gebeurt, is nog niet duidelijk, aldus de curator.

Siebel heeft in totaal 36 winkels. Het Russische bedrijf wil het aantal winkels de komende drie jaar uitbreiden tot meer dan zestig.

"We verwachten dat Siebel in de nabije toekomst weer marktleider zal zijn op de Nederlandse diamanten- en juwelenmarkt", stelt een vertegenwoordiger van Moscow Jewelry Factory.

Personeel

De koper zal een groot aantal personeelsleden van de juweliersketen een baan aanbieden. In de loop van volgende week worden de medewerkers nader geïnformeerd. Er werkten ongeveer 170 mensen bij het bedrijf.

''Siebel komt gelukkig weer in rustiger vaarwater, onder leiding van een zeer professionele en succesvolle koper'', aldus Pannevis.

Moscow Jewelry heeft ook de voorraden van juweliersgroothandel Aurum, het eveneens failliet verklaarde zusterbedrijf van Siebel, overgenomen. Of de Russische onderneming de rest van dit bedrijf overneemt is nog onbekend. ''Daar zijn we nog over in gesprek'', aldus Pannevis.

Siebel ging vorige maand over de kop, nadat de verkopen in december waren tegengevallen en de Rabobank een belangrijk krediet had opgezegd.

Curator Pannevis meldde vorige week dat er meerdere partijen een bod op de failliete keten hadden uitgebracht. Het is onbekend wat de Russen betalen voor Siebel. ''Maar ik ben zeer tevreden met de uitkomst'', aldus de curator.

Medailles Sotsji

Moscow Jewelry Factory is naar eigen zeggen een van de oudste bedrijven in de juwelenindustrie in Rusland. Het bedrijf heeft ook de medailles gemaakt voor de Olympische Spelen in Sotsji.

De juwelengigant, die is opgericht in 1920, telt volgens Siebels curator Marinus Pannevis meer dan 280 winkels verspreid over Rusland en geldt als een financieel krachtige partij. De onderneming heeft onder meer belangen in de mijnbouw, aldus Pannevis.

Moscow Jewelry Factory verkoopt via zijn webwinkel meer dan 15.000 artikelen. Sommige daarvan worden aangeboden voor omgerekend meer dan 100.000 euro.

Doek valt voor juweliersketen SiebelVijf vragen over faillissementen | Winkelketens die recentelijk failliet gingen | Siebel Juweliers al honderd jaar een begrip | Dit moet u weten van faillissementen