De voormalige directeur van The Entertainment Group, het artiestenbureau van Marco Borsato, is donderdag veroordeeld tot 15 maanden cel waarvan vijf maanden voorwaardelijk. 

De rechtbank Zwolle achtte bewezen dat de 58-jarige Zwolse zakenman Leo W. drie ton uit de boedel van The Entertainment Group onttrok en valse facturen indiende ter grootte van ruim drie miljoen euro.

The Entertainment Group ging in september 2009 failliet. Tot vlak voor het faillissement was W. financieel directeur. Met de valse facturen werd btw teruggevorderd om onder meer de concerten van Diana Ross te bekostigen.

Voordat W. aan de slag ging, was de financiële positie van het bedrijf al met tien miljoen euro verslechterd door te dure overnames.

Lagere straf

Door de belastingfraude werd de Staat voor circa 6 ton opgelicht. Tegen W. was een celstraf van 22 maanden geëist. De rechtbank kwam tot een lagere straf omdat ze het door W. persoonlijk genoten voordeel lager inschat. Volgens de oud-directeur stelde hij valse facturen op om te kunnen aantonen dat er veel mankeerde aan de boekhouding.

Hij nam daarmee echter bewust het risico dat de facturen daadwerkelijk gebruikt werden, onder meer om belasting mee terug te vragen, stelde de rechtbank in Zwolle.

Eigen rekening

W. maakte begin 2009 5 ton over naar een eigen zakelijke rekening en stortte 2 ton terug. Zelf meende hij recht te hebben op die overige 3 ton. W. is in 2011 al door de civiele rechter veroordeeld tot terugbetaling van dat bedrag.

De ex-directeur gaat waarschijnlijk in hoger beroep, zei zijn advocaat. ''Van mijn cliënt is het beeld geschetst dat de ondergang van The Entertainment Group aan hem te wijten is. Dat is niet zo: voor hij er begon waren er miljoenen euro's uit het bedrijf verdwenen. Het is alleen frappant dat hij er in zijn eentje voor moet boeten.''