Ondernemers die geconfronteerd worden met een slechtere bereikbaarheid van zijn winkel vanwege geplande werkzaamheden of evenementen, moeten door de gemeente worden gecompenseerd.

Dat stelt Hans Biesheuvel, voorzitter en oprichter van ondernemersclub ONL, tegen NU.nl.

"Ik denk niet als eerste aan geld. Je moet zoiets per geval bekijken", zegt Biesheuvel.

Een van de mogelijkheden die hij aandraagt is om andere zaken soepeler te laten verlopen ter compensatie. "De gemeente kan vergunningen waar je als ondernemer normaal maanden op moet wachten sneller uitgeven", aldus de ONL-voorman.

Hij pleit er ook voor om ondernemers meer te betrekken bij de besluitvorming wanneer hun onderneming  slechter of niet bereikbaar is. "Ondernemers hebben er veel last van wanneer een winkelstraat een half jaar open ligt. Je kunt veel winnen door met elkaar om tafel te gaan zitten", zegt Biesheuvel.

In de kou

Volgens Biesheuvel laten gemeenten ondernemers in dit soort situaties in de kou staan, terwijl zij juist zo belangrijk voor de economie. "De economie trekt wel aan, maar voor de kleine ondernemer is het nog steeds crisis. Dan moet je ze het niet moeilijker maar makkelijker maken. Daar komen de banen vandaan."

De ondernemers moeten volgens Biesheuvel ook zelf hun verantwoordelijkheid nemen door zichzelf te organiseren en gezamenlijk met een oplossing te komen. "Je staat sterker als je betrokken bent en meedenkt een oplossing te zoeken", aldus Biesheuvel.