De eigenaar van het failliete Aldel, de Amerikaan Gary Klesch, heeft miljoenen overgehouden nadat de aluminiumfabriek uit Delfzijl eind vorig jaar financieel ten onder ging.

Dat meldt De Correspondent dinsdag op basis van eigen onderzoek.

Klesch kocht Aldel in 2009 en bracht het bedrijf samen met twee andere aluminiumsmelters onder bij de groep Basemet.

Volgens De Correspondent, die de jaarrekeningen van Basemet onderzocht, keerde de Amerikaan in totaal 9,2 miljoen euro aan zichzelf uit voor 'management fees'.

Ook ging er direct na de overname 25 miljoen euro  winst van Basemet naar Canal Limited, een bedrijf van Klesch in Malta, terwijl Aldel in die periode verliesgevend was.

Geldroof

Albert Kuiper, bestuurder bij FNV Bondgenoten, noemt het onttrekken van deze 25 miljoen euro "geldroof". Volgens Kuiper moet de curator uitzoeken wat er precies met dat geld is gebeurd.

"Basemet voegde een aantal activiteiten van de fabrieken samen zoals in- en verkoop. Dat is ook logisch. Maar dat er uiteindelijk geld is weggesluisd naar Malta wist ik niet", zegt Kuiper.  

De aangestelde curator bij Aldel, Erik Eshuis, kon niets over dit bedrag zeggen omdat er momenteel nog onderzoek wordt gedaan. Hij benadrukt wel dat als een bedrag onrechtmatig uit een onderneming is onttrokken, je het ook kan terughalen.   

"Bij 25 miljoen euro loont het wel om hier meer tijd aan te spenderen om dat uit te zoeken", aldus de bewindsvoerder.

Lening

Het grootste bedrag dat aan Aldel wordt onttrokken door de Amerikaanse eigenaar is een lening van 28,8 miljoen euro aan Basemet.

De aluminiumsmelter neemt in 2011 en 2012 verlies op deze lening, maar er zijn volgens De Correspondent veel onduidelijkheden. Zo is er geen aflossingsschema opgesteld. Wanneer Basemet in 2011 failliet gaat blijft Aldel met de miljoenenlening zitten.

Investeren

Klesch investeert ook in Aldel, in totaal verschaft hij voor 20 miljoen euro aan leningen. Maar, zo blijkt uit het curatorenverslag, de Amerikaan heeft vrijwel alle pandrechten in zijn bezit.

Hiermee maakt hij als schuldeiser als eerste aanspraak op de onroerende goederen van Aldel, maar hij krijgt heeft ook voorrang bij eventuele BTW-teruggaaf. Volgens een taxatierapport komt de totale waarde van de fabriek neer op 20 miljoen euro.   

Failliet

Aldel ging op 30 december vorig jaar failliet. De veel duurdere stroom, 40 procent van de totale productiekosten, dan de Duitse concurrenten deed de onderneming de das om.

Een financiële injectie van 7 miljoen euro door de overheid en de provincie Groningen kon het bedrijf ook niet redden. Door het faillissement verliezen achthonderd mensen hun baan.

Achtergrond: 'Kamp mag niet zomaar geld in een bedrijf steken' | Dit moet u weten over faillissementen | Vijf vragen over faillissementen |