Een curator die bij faillissementen mogelijke onregelmatigheden constateert, moet voortaan verplicht aan de bel trekken bij de rechter-commissaris.

Deze moet vervolgens beslissen of er aangifte van fraude moet volgen. Dat staat in een wetsvoorstel van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). Hij wil op die manier de positie van curators versterken.

Volgens de minister stuiten faillissementscurators vaak als eerst op onregelmatigheden, zoals gaten in de administratie of het ontbreken van goederen uit de boedel.

Opstelten vindt het zonde als die kennis onbenut wordt gelaten. Door de curator meer ruimte te geven om in die gevallen in actie te komen, wordt de aanpak van faillissementsfraude effectiever, denkt de minister.

De curator moet straks ook meer informatie krijgen van het bedrijf, bestuurders en commissarissen. Zo moet hij weten van eventuele buitenlandse vermogensbestanddelen, zoals banktegoeden en onroerend goed, en moet hem medewerking worden verleend om daarover de beschikking te krijgen.

Lees ook: Hier moet je op letten bij een faillissement | Vijf vragen over faillissementen