Uitzendbureaus zien vooral kansen in het groeiende leger zzp'ers.

Dat zegt directeur Jurriën Koops van de Algemene Bond Uitzendondernemingen ABU in een gesprek met NUzakelijk.nl.

"Uitzenders worden steeds meer organisatoren van werk en bieden allerlei dienstverleningsconcepten. Dat moet wel goed georganiseerd worden. Zzp’ers moeten niet het afvoerputje van de flexibele arbeidsmarkt worden."

Op dit moment werkt 70,4 procent van de beroepsbevolking in een vast dienstverband, terwijl 29,6 procent flexibel is. Hiervan is 8 procent aan het werk als uitzendkracht. Bijna 10 procent is zzp’er.

Plus

De uitzendbranche liet eind 2013 voor het eerst na een lange periode van krimp weer een voorzichtige plus zien. "Uitzendbureaus vormen de thermometer van de economie en de barometer van de arbeidsmarkt", aldus Koops. "Ze hebben een voorspellende waarde."

Bedrijven nemen als de vraag aantrekt eerst flexibele arbeidskrachten aan en pas daarna creëren ze zelf weer banen.  "Daar zit ongeveer een jaar tussen, dus je zou kunnen stellen dat eind dit jaar weer meer banen bij bedrijven zouden moeten ontstaan."

Uitzendbureaus zijn dan ook langzaam weer wat optimistischer gestemd. "Maar ze hebben een hele zware periode achter de rug, met veel reorganisaties en faillissementen. Toch waren er wel degelijk kansen. Uitzenders die zich op arbeidsmigranten of schaars, hooggekwalificeerd personeel richten, of die actief zijn op de payrollmarkt hebben het er beter vanaf gebracht de afgelopen jaren."

Gefaciliteerd

Het aantal flexibele arbeidskrachten zal de komende jaren blijven toenemen. "Flexibele arbeid moet veel beter gefaciliteerd worden. Huidige regelingen op het gebied van pensioenen, hypotheken en scholing zijn allemaal niet toegespitst op flexibele banen", aldus Koops.

"Langzaam maar zeker daalt het besef in dat een sterke arbeidsmarkt nodig is. Ook het imago van flexibiliteit moet verbeterd worden. Er kleeft nu te veel het beeld aan van onzeker werk dat plaatsvindt aan de onderkant van de arbeidsmarkt, maar flexwerk is door de hele arbeidsmarkt heen te vinden."

De ABU vertegenwoordigt zo’n vijfhonderd leden. Jaarlijks gaan ruim 750.000 uitzendkrachten aan het werk. Daarmee is de sector de grootste werkgever van Nederland.

Lees het hele interview op NUzakelijk.nl