Het kabinet gaat onderzoeken of de brandstofaccijns op lpg, benzine en diesel kan worden teruggedraaid. Daarvoor moet een andere lastenverhoging in de plaats komen.

Dat zei Wiebes vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad.

Staatssecretaris Wiebes zei dat hij overspoeld werd met berichten van organisaties die aan de alarmbel trekken, waaronder Transport en Logistiek Nederland (TLN).

TLN berekende op basis van een inventarisatie bij zijn leden dat de doorgevoerde accijnsverhoging op diesel de Nederlandse schatkost twee keer zoveel kost als dat het op moet leveren. 

Doordat vervoerders vaker diesel in het buitenland, zoals in België, gaan tanken lopen de accijnsinkomsten met ongeveer 180 miljoen euro terug dit jaar, stelt de belangenclub. Het kabinet rekende juist op 90 miljoen aan extra opbrengsten. Het tanken in het buitenland kan tot 120 euro per tankbeurt opleveren voor een vervoerder.

''TLN heeft afgelopen jaar meerdere malen gewaarschuwd voor dit negatieve effect en dringt er bij het kabinet op aan om de maatregel zo snel mogelijk terug te draaien en financieel herstel van de sector te stimuleren'', aldus TLN.

Signaal

Voordat de accijnsverhoging wordt teruggedraaid, wil Wiebes eerst duidelijkheid. "De cijfers zien er niet mooi uit en het is een serieus signaal, maar het is de vraag waar het allemaal door komt en of het klopt. We moeten het eerst begrijpen voordat we maatregelen nemen."

CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma is blij dat het kabinet de accijnsverhoging heroverweegt. "Het kabinet erkent eindelijk het accijnsdrama. Boter bij de vis en terudraaien! De grensregio verdient beter", aldus Van Haersma Buma tegenover NU.nl.

Kamp

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) wil niet vooruitlopen op het terugdraaien van de accijnsverhoging. Volgens hem is het daar nog te vroeg voor. Wel bevestigde hij vrijdagavond in Nieuwsuur dat er momenteel een onderzoek loopt naar de gevolgen van de verhoging.

"Die verhoging van de accijns, daartoe is pas op besloten. We moeten kijken hoe zich dat ontwikkelt. Ik denk dat we op zijn vroegst medio mei kunnen gaan beslissen wat we gaan doen", zei Kamp. Dat het kabinet al bezig zou zijn om de accijnsverhoging terug te draaien is hem niet bekend. "Alleen dat we dat gaan onderzoeken."

Volgens Kamp zie je bij dergelijke invoeringen altijd dat er veel negatieve reacties komen. "Mensen moeten er ook aan wennen. We zullen zien hoe het uiteindelijk uitpakt."

"Het is duidelijk dat als je de ene maatregel niet doorvoert, je de andere wel moet doorvoeren. Het geld moet toch opgebracht worden. Wat de een niet betaalt, moet de ander betalen", aldus de minister.

Zie ook: detailhandel Nederland blij met erkenning 'accijnsdrama'