De gemeente Lelystad moet eerst gevolgen voor de leefbaarheid en bedrijfsbelangen onderzoeken, voordat er een beslissing kan vallen over de uitbreiding van de luchthaven Lelystad.

Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State in een zaak die was aangespannen door de stichting Club Direct Omwonenden (CDO).

De gemeente had bij het vaststellen van het bestemmingsplan direct in kaart moeten brengen wat de gevolgen zijn voor de omgeving. Zo had duidelijk moeten zijn hoeveel geluidshinder de uitbreiding zou opleveren.

De gemeente wilde dat in een later stadium doen, maar daar heeft de Raad van State nu een streep door gezet. Uitbreiding is nodig als het vliegveld zakelijke vluchten wil afhandelen die nu nog via Schiphol verlopen.

Daarvoor moeten de start- en landingsbaan worden verlengd en een nieuwe terminal worden gebouwd. Schiphol is eigenaar van de luchthaven Lelystad.
 
De stichting CDO bestaat uit tientallen omwonenden, onder wie boeren, die vrezen voor overlast door de toename van het luchtverkeer. Er zullen niet alleen meer vliegtuigen landen en starten, maar er zullen ook zwaardere toestellen het vliegveld aandoen.

Protest

Onder leiding van oud-minister Hans Alders, die het kabinet adviseert over de uitbreiding, zijn de afgelopen weken in de provincie informatiebijeenkomsten geweest. Vooral in Zeewolde en Biddinghuizen, waarover de vliegroutes lopen, is steeds meer protest tegen de ontwikkeling van Lelystad van regionaal vliegveld tot de dependance van Schiphol.

De gemeente Lelystad is toch tevreden met de uitspraak van de Raad van State, zo laat een woordvoerder weten.

''De Raad van State oordeelt dat niet vooruitgelopen mag worden op het in november te nemen Luchthavenbesluit, maar heeft het bestemmingsplan Luchthaven Lelystad wel grotendeels intact gelaten. De ontwikkeling van het bedrijventerrein kan gewoon verder.''

De besluitvorming zal door de uitspraak mogelijk enige vertraging oplopen, maar de woordvoerder verwacht daar geen nadelige gevolgen van.