Terminalbedrijf VTTI stapt uit het consortium dat in Europoort een grote tankterminal gaat bouwen voor de overslag van Russische olie. 

Dat maakte het Rotterdamse dochterbedrijf van oliehandelaar Vitol en de Maleisische rederij MISC Berhad woensdag bekend.

VTTI heeft zijn belang van 25 procent in het terminalproject eerder deze maand overgedragen aan zijn samenwerkingspartner, het Russische havenbedrijf Summa Group dat tot dusver voor 75 procent in de joint venture zat.

Volgens een woordvoerder is het niet de eerste keer dat een bedrijf zich gedurende het bouwproces terugtrekt. "Dat is vaker voorgekomen door fusies, faillisementen of de overdracht van aandelen. Die bedrijven draaien nu ook." 

Het besluit om uit het project te stappen is volgens VTTI genomen uit ,,interne overwegingen''. Het bedrijf zei wel positief te zijn over de vooruitzichten voor de terminal, die in 2016 in gebruik moet worden genomen. Het blijft Summa bijstaan in het vergunningenproces en tijdens de bouwfase.

Contractvoorwaarden

"De komende tijd moet blijken of de Russen zich aan de contractvoorwaarden houden. We hebben nu geen redenen om te geloven dat ze dat niet doen. Mocht dat wel het geval zijn dan wordt het natuurlijk een andere zaak", aldus de woordvoerder. 

Financiële details zijn niet bekendgemaakt. De nog te bouwen olieterminal moet in 2016 in gebruik worden genomen.

Havenbedrijf Rotterdam koos in 2011 VTTI en Summa uit voor de bouw van de terminal, en gaf de grond waarop die moet verrijzen in erfpacht aan het consortium.

Het havenbedrijf liet in een reactie weten dat Summa als enig overgebleven aandeelhouder de verplichtingen van het destijds ondertekende contract zal moeten nakomen.