De in januari failliet verklaarde juweliersketen Siebel heropent woensdagochtend twaalf winkels.

Dat laat curator Marinus Pannevis dinsdag weten aan NU.nl. De winkels worden heropend tot en met 1 maart. Pannevis hoopt dat een eventuele doorstart daarop aansluit.

"Het is eigenlijk heel simpel; we hebben de mensen, we hebben de spullen, we kunnen net zo goed wat geld gaan verdienen", aldus Pannevis.

De twaalf vestigingen liggen verspreid over het land. Onder meer de winkels in Amersfoort, Apeldoorn, Amsterdam-Noord, Breda en Den Haag openen hun deuren weer. In totaal telt de keten 36 winkels.

Volgens de curator is de opening ook praktisch vanwege de via de winkels lopende reparaties. Daarnaast zijn er in Nederland zo'n zesduizend tegoedbonnen van de keten in omloop. "Die zijn in een faillissement niets waard, maar mensen kunnen nu voor de helft hun aankopen bij Siebel betalen met tegoedbonnen."

Schulden

Siebel ging in januari op de fles nadat de verkopen in december waren tegengevallen en de Rabobank een belangrijk krediet had opgezegd. De schulden bij het bedrijf waren opgelopen tot zo'n 16 miljoen euro. De onderneming telt ongeveer 170 werknemers.

Siebel was een belangrijke klant van juweliersgroothandel Aurum, die een week later failliet verklaard werd. De ongeveer 70 werknemers van dat bedrijf werken gewoon door na het faillissement. Aurum heeft een schuld van zo'n 12 miljoen euro.

Eerder liet Pannevis al weten optimistisch te zijn over een doorstart, omdat zich veel geïnteresseerde partijen hadden gemeld voor beide ondernemingen. "Ik hoop in maart meer te weten", aldus de curator.

Trouwringen

Koninklijke Siebel Juweliers werd opgericht in 1912. Het bedrijf is naar eigen zeggen marktleider op het gebied van trouwringen.

Aurum ontwerpt, koopt en verkoopt sieraden, horloges en accessoires van verschillende eigen merken. De groothandel heeft meer dan 15 merken in zijn assortiment, waaronder Jeunesse, Prisma, Esprit Casual en Pure.

In juni 2013 fuseerden Siebel en Aurum om een "sterke onderneming op het gebied van groot- en detailhandel in de juweliersbranche" te vormen.

Zie ook: Doek valt voor juweliersketen SiebelVijf vragen over faillissementen | Winkelketens die recentelijk failliet gingen | Siebel Juweliers al honderd jaar een begrip