Het aantal faillissementen is in januari met 18 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden. Er gingen vooral minder transport- en bouwbedrijven over de kop.

Dat maakt de website Faillissementsdossier.nl dinsdag bekend.

Vorige maand gingen 954 bedrijven en instellingen bankroet, tegen 1.162 in januari vorig jaar. Toen was er sprake van een recordaantal faillissementen van bijna dertienduizend.

In juli stond de teller op 1.201, het hoogste aantal in een maand in de afgelopen twee jaar. Sindsdien is het aantal faillissementen gestaag gedaald, aldus de website.

Transportbranche

In de transportbranche verminderde het aantal faillissementen in januari met ruim 37 procent; in het wegtransport bedroeg de daling bijna 50 procent en in de bouw 32 procent.

De horeca zag het aantal faillissementen in de eerste maand van het jaar juist met bijna 60 procent stijgen tot 75. ''Dat is het hoogste aantal in de afgelopen twee jaar. Er gingen zowel flink meer cafés en restaurants als meer hotels over de kop'', aldus Faillissementsdossier.

Recordaantal faillissementen 2013 | CBS voorziet geen einde faillissementsgolf | Winkelketens die recentelijk failliet gingen