Nederlanders hebben de minste vakantiedagen van West-Europa. Met in totaal 28 vrije dagen, waaronder feestdagen en wettelijk bepaalde vakantiedagen, staat Nederland helemaal onder aan de lijst.

Dat laat adviesbureau Mercer dinsdag weten.

Het lage aantal vrije dagen komt vooral doordat er slechts acht nationale feestdagen zijn in Nederland. Finnen hebben niet alleen de meeste vakantiedagen (39), maar ook de meeste feestdagen (vijftien).

Groot-Brittannië heeft de meeste wettelijke vakantiedagen van West-Europa (28), gevolgd door Finland, Zweden, Denemarken en Luxemburg waar de inwoners 25 vrije dagen krijgen.

Het is voor Nederlandse werkgevers wel gangbaar om meer betaalde vakantiedagen te geven dan wettelijk is vastgelegd. Vaak komt het aantal uit op tussen de vijfentwintig en dertig dagen per jaar.

Beweeg de cursor over het diagram om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van Mercer. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Leeftijd

In verschillende landen in West-Europa krijgen werkemers extra vakantiedagen op basis van senioriteit, leeftijd of plaats in de organisatie. Ook binnen een land kunnen er verschillen optreden. Zo is het aantal feestdagen in Duitsland per deelstaat vastgesteld.

Wie op zoek is naar het hoogst haalbare op het gebied van wettelijke vakantie- en feestdagen, moet als bankier aan de slag gaan in Luxemburg en ouder zijn dan 55 jaar. In dat land krijgen mensen boven die leeftijd drie extra vakantiedagen. Voor de financiële sector gelden nog eens 8,5 dagen extra.

Grote ondernemingen vragen regelmatig loonoffers van hun werknemers om de crisis het hoofd te bieden. Ook vakantiedagen zijn niet veilig. Zo werd in Portugal onlangs besloten om vier feestdagen tot 2018 te schrappen.

"Bedrijven die maar weinig vrije dagen geven, moeten er niet gek van opkijken dat hun werknemers vaker ziek zijn en minder productief. Het voorzien in voldoende vakantiedagen zorgt voor een gezonde onderbreking van de dagelijkse routine en is de sleutel tot een gezonde cultuur op de werkvloer", aldus Mercer.