Financiële directeuren (cfo's) van grote bedrijven zijn de afgelopen maanden positiever geworden over de economische omstandigheden en voorzien een flinke toename van fusies en overnames.

Dat meldde consultancy- en accountantsbedrijf Deloitte Nederland maandag op basis van zijn kwartaalonderzoek onder cfo's.

Bijna een derde van de ondervraagde directeuren bestempelt de huidige economische omstandigheden als normaal, tegen slechts 11 procent een kwartaal eerder.

Ruim een derde van de cfo's is nu optimistisch over de financiële vooruitzichten van het bedrijf, terwijl 38 procent verwacht nieuw personeel te zullen gaan werven.

Hogere marges

Het optimisme over de financiële vooruitzichten bereikte het hoogste niveau sinds eind 2010. Die zonnigere blik op de toekomst wordt ook weerspiegeld in de verwachtingen over de kasstroom, waarvan nu een vijfde verwacht dat die verbetert.

Dat is de beste score sinds 2011. Die verbetering wordt toegeschreven aan hogere marges, nieuwe producten en dalende kosten.

Meer dan de helft van de directeuren verwacht dat zijn of haar bedrijf de komende tijd bij een overname betrokken zal zijn. Bijna 9 op de 10 ondervraagden verwacht dat de hele markt voor fusies en overnames aantrekt.