Het kabinet draagt voor 1 miljoen euro bij aan plannen om de zeshonderd medewerkers en leveranciers van de failliet verklaarde aluminiumsmelter Aldel in Delfzijl zo snel en zo goed mogelijk aan nieuw werk te helpen.

Dat heeft minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) vrijdag geschreven aan de Tweede Kamer.

Ook de gemeente Delfzijl en de provincie dragen bij waardoor er in totaal 2,5 miljoen euro beschikbaar is voor het actieplan 'Investeren in perspectief' waarin alles draait om de ontslagen medewerkers zo snel mogelijk weer aan de slag te krijgen.

Medewerkers van de gemeente Delfzijl en het UWV gaan het ontslagen personeel begeleiden bij bijvoorbeeld speeddaten, het zoeken van een opleiding of het bekijken van mogelijkheden om in Duitsland aan de slag te gaan. Volgens Asscher bleek eerder bij het faillissement van Termphos en Zalco in Zeeland dat een soortgelijke aanpak goed werkte.

Aldel ging in december failliet. Onder meer de vakbonden dringen aan op initiatieven om werkgelegenheid in het gebied te behouden. De werkloosheid in Noordoost Groningen is na dit faillissement en het uitblijven van een doorstart 13 procent, relatief hoog, aldus Asscher die aangeeft dat er aanzienlijke inspanningen nodig zijn.

Veerkracht

''De veerkracht van deze regionale arbeidsmarkt behoort tot de kleinste van Nederland, gezien het geringe aantal banen per inwoner en de beperkte samenwerking tussen sectoren.

Bovendien trekken de overige actuele problemen in Noordoost-Groningen een behoorlijke wissel op het incasseringsvermogen van de regio en is er wegens de crisis sprake van een meerjarig negatieve groei'', schrijft Asscher.

Vakbond FNV Noord is blij dat er een eerste stap is gezet om ervoor te zorgen dat de werkgelegenheid in Noordoost-Groningen wordt behouden. Maar volgens FNV-bestuurder Albert Kuiper zal het wel moeilijk worden om de getroffen werknemers naar ander werk te begeleiden.

''Het outplacementbudget van 2500 euro per werknemer is aan de krappe kant. Het was beter geweest om Aldel in de lucht te houden, dat had uiteindelijk minder geld gekost'', aldus Kuiper in een reactie.