Afgelopen jaar hebben 29 internationale bedrijven zich in Rotterdam gevestigd na bemiddeling van de Rotterdam Investment Agency (RIA).

De bedrijven denken samen 2.700 arbeidsplaatsen in de stad te creëren en in totaal 161 miljoen euro te investeren.

Dat staat in de verantwoordingsrapportage van de RIA over 2013. In deze collegeperiode van vier jaar vestigden zich meer dan honderd nieuwe bedrijven in Rotterdam, voornamelijk uit Azië.

Vooral China blijkt 'grootleverancier' van ondernemingen die naar Rotterdam gaan. De internationale bedrijven investeerden ruim 500 miljoen euro in de stad en er kwamen zesduizend banen bij, aldus de RIA.

Haven

De ondernemingen die zich vorig jaar in de Maasstad vestigden, hebben meestal een relatie met de haven en zijn werkzaam op het gebied van logistiek, energie en handel. Maar ook bedrijven uit de creatieve en medische sector kwamen naar Rotterdam.

''De vestiging van internationale bedrijven draagt bij aan de versterking van de economie in de Rotterdamse regio en de internationale positie van deze stad. Buitenlandse investeerders scheppen niet alleen banen in Rotterdam, maar creëren ook veel indirecte werkgelegenheid door hun afname van diensten en producten van bedrijven in de regio’’, zegt VVD-wethouder Jeannette Baljeu (haven en regionale economie).

De reden dat de internationale bedrijven kiezen voor Rotterdam, was ook in 2013 de goede bereikbaarheid van de stad, het brede kantorenaanbod, de gunstige vierkantemeterprijs voor kantoorruimte en de zakelijke mentaliteit van aanpakken.

Zie ook: 'Ondernemerschap ook optie voor werklozen' | Hoger salaris bij internationaal bedrijf   | 'Rotterdam is geen wereldstad'

Lees meer over ondernemen op NUzakelijk