De FNV wil bedrijven strafrechtelijk kunnen vervolgen die verwijtbaar hebben gehandeld bij opgelopen beroepsziekten.

Dat zegt FNV-voorzitter Ton Heerts vanavond in het televisieprogramma Altijd Wat Monitor.

"Als werkgevers bijvoorbeeld willens en wetens werken met stoffen waar je dood aan kan gaan, zonder dat de werknemer dat weet, dan moet er ook strafrechtelijk vervolgd worden", zegt Heerts.

Hij denkt dat het dreigen met strafrechtelijke vervolging een dermate waarschuwing afgeeft, dat bedrijven vanzelf meer aandacht geven aan goede arbeidsomstandigheden.

Stok

"Dat is een dubbele stok en een extra motivering dat een werkgever het nalaat dat je een werknemer in die positie brengt." Naar schatting zijn er jaarlijks vijftigduizend mensen die een beroepsziekte oplopen, daarvan overlijden er ieder jaar drieduizend. "Dat moet echt stoppen", zegt Heerts. 

Volgens een onderzoek van Altijd Wat Monitor worden mensen met een beroepsziekte aan hun lot overgelaten. 

Jan Popma, onderzoeker arbeidsomstandigheden aan de Universiteit van Amsterdam, spreekt van een structureel probleem. Er zou volgens de onderzoeker dus ook structureel meer beleid voor moeten worden gemaakt.

Systematisch

Ook de FNV pleit voor een systematische aanpak en vindt dat de Nederlandse Arbeidsinspectie te weinig arbeidsinspecteurs op het gebied van veiligheid en gezondheid in dienst heeft. Volgens de vakbond doen ook veel bedrijfsartsen geen melding van beroepsziekten, terwijl dit wel verplicht is.

"Hierdoor blijft het bedrijf waar de beroepsziekte is ontstaan, buiten beeld. Het zou normaal zijn als de ziekmakende werkplek wordt aangepakt in plaats van de zieke werknemer, dan doen we echt aan preventie”, aldus Heerts.

De Nederlandse vakbeweging heeft een klacht ingediend bij de Internationale Arbeidsorganisatie ILO over de huidige werkwijze en bezetting van de Arbeidsinspectie.

Bekijk een fragment uit Altijd wat Monitor: