Werknemers van Flora Holland gaan hoogstwaarschijnlijk donderdagnacht in staking omdat de bloemenveiling niet ingaat op de eisen van de vakbonden. Dat heeft Kitty Huntjens, bestuurder bij CNV Dienstenbond, dinsdag gezegd.

De bonden hadden het bedrijf een ultimatum gesteld dat liep tot dinsdag.

''Flora Holland zegt dat onze eisen niet realistisch zijn en wil er niet op ingaan. De actiebereidheid onder de werknemers is erg groot'', aldus Huntjens.

De belangrijkste eis van de bonden is een betere ontslagvergoeding in het nieuwe sociaal plan voor Flora Holland. De onderneming en de bonden zijn sinds eind november niet meer in gesprek over het sociaal plan, omdat de onderhandelingen daarover vastliepen.

FNV Bondgenoten laat weten dat de maat voor de werknemers vol is. "In de nacht van donderdag op vrijdag aanstaande zal er 24 uur gestaakt worden", zegt bestuurder Celil Coban.  

Valentijnsdag

Flora Holland-directeur Rens Buchwaldt vindt het onverantwoord voor medewerkers, het bedrijf en de sector om nu te dreigen met stakingen. "In deze periode wordt door alle partijen een aanzienlijk deel van de inkomsten voor het gehele jaar gerealiseerd", zegt Buchwaldt.

Hij doelt op 14 februari wanneer de bloemensector over het algemeen meer omzet draait vanwege Valentijnsdag. Flora Holland verwacht dat voor die week met 135 miljoen euro de wekelijkse omzet anderhalf keer zo groot is als in een gemiddelde week. 

Bewust

Buchwaldt zegt dat hij zich er van bewust is dat de ontslagen grote persoonlijke gevolgen kunnen hebben voor de medewerkers. "Wij maken deze keuzes om ook in de toekomst een gezond Flora Holland te houden voor medewerkers en voor onze kwekers en handelaren." 

De werknemers leggen naar verwachting het werk neer op drie van de vijf locaties van Flora Holland: in Aalsmeer, Naaldwijk en Rijnsburg. Flora Holland heeft in totaal ongeveer 3.650 mensen in dienst.