Het lukte Van Dobben door de strenge regels niet om zijn producten te exporteren naar Sotsji, voor de borrels en partijen in het Heineken Holland House.

Rusland houdt de Nederlandse producten bij de grens namelijk tegen. Dus stuurt de krokettenfabrikant zijn opperkrokettenmaker naar Rusland. Die gaat daar dagelijks honderden bitterballen en kroketten maken. Met de hand. En van plaatselijke producten.

'Meester Croquettenmaker' Piet Brink (61) vindt het leuk dat hij naar Rusland gaat, al verwacht hij weinig van het sporten te zien.

''Ik ga elke dag 120 kilo ragout maken en daar met de hand de bitterballen en kroketten van draaien.'' Brink krijgt weliswaar hulp van een assistent, maar het blijft een flinke klus: dagelijks minimaal duizend bitterballen en nog eens een paar honderd kroketten. ''Eigenlijk ook topsport, he...''

Uitdaging

Volgens het bedrijf is het elke keer weer een uitdaging om z'n producten op de olympische locaties te krijgen. Dat bleek dit keer dus een onmogelijke opgave.

Brink vertrekt daarom binnenkort naar Sotsji, maar nu al is er veel contact met de chef de cuisine van het Holland Heineken House in Rusland. Die selecteert daar het rundvlees, de bloem, kruiden en specerijen die nodig zijn voor de authentieke kroket.

Brink heeft een ingrediëntenlijst opgestuurd, zowel in het Nederland, als in het Engels en Russisch. Daar staan bijvoorbeeld duizend eieren op. ''Voor de eerste serie.''

Stiekem vindt Brink het wel zo goed dat zijn bittergarnituur nu vers wordt gemaakt en geserveerd. ''Diepvries is natuurlijk ook prima, maar een verse kroket blijft altijd het lekkerst.''

Rusland heeft onder meer de invoer van varkensvlees uit de Europese Unie verboden, omdat in Litouwen Afrikaanse varkenspest werd aangetroffen.