Segway-concurrrent Qugo gaat dit jaar van start met de productie van een nieuwe versie van het elektrisch aangedreven eenpersoonsvervoermiddel.

Om dit mogelijk te maken, wil het bedrijf 100.000 euro ophalen via crowdfunding. De bedoeling is om dat binnen tien weken te doen, zodat in april de productie weer kan worden opgestart.

De Qugo werd in 2011 en 2012 ook al gemaakt, maar de productie werd stilgelegd. "We verkochten de Qugo’s via een Europese distributeur die medio 2012 zijn activiteiten plotseling staakte", laat directeur  Leon Vergunst weten. "We gaan de dealers in Europa nu rechtstreeks beleveren."

Omzet

Het voertuig wordt volledig in Nederland geproduceerd. De onderneming zette in de eerste twee jaar een omzet van in totaal 1,7 miljoen euro in de boeken.

De driewieler is bedoeld voor in de stad of op grote bedrijventerreinen. Hij is ontworpen door de voormalige Spyker-ontwerper Maarten de Bruin. De adviesprijs bedraagt 2.995 euro.

De topsnelheid van de Qugo is 25 kilometer per uur, waardoor geen helm gedragen hoeft te worden. Het voertuig heeft een actieradius van 30 kilometer en is in alle Europese landen toegelaten op de openbare weg.

De onderneming heeft de afgelopen twaalf maanden ruim driehonderd aanvragen van dealers binnengekregen vanuit de hele wereld. Inmiddels is een aantal exemplaren geleverd aan klanten in Australië, Mexico en Saoedie-Arabië.